
Μέτωπο 22 χωρών για τα «κλεμμένα» αρχαία
«E» 8/4
Με κοινό αίτημα την «ένωση» των χωρών για την αποκατάσταση των «κλεμμένων» αρχαιοτήτων, ξεκίνησαν κεκλεισμένων των θυρών οι εργασίες του «Συνεδρίου για την προστασία και την αποκατάσταση της πατρικής πολιτιστικής κληρονομιάς» στο Κάιρο, όπου τελικά συμμετείχαν 22 συνολικά χώρες με μεγάλο πολιτιστικό παρελθόν που έχει λεηλατηθεί.
«Πρέπει να ενωθούμε, να συνεργαστούμε, να αγωνιστούμε μαζί. Οι χώρες μας και ειδικά η Αίγυπτος έχουν υποφέρει πολύ μέχρι σήμερα όντας μόνες τους στον αγώνα αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Ζάχι Χαουάς, ενώ στους ίδιους τόνους κινήθηκε και η ελληνική συμμετοχή -»να ενώσουμε τις δυνάμεις μας»- τονίζοντας ότι προτεραιότητα για τις ελληνικές αρχές εξακολουθεί να αποτελεί η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, για τα οποία η Αθήνα αγωνίζεται εδώ και τριάντα χρόνια.
Ο Χαουάς διευκρίνισε ότι η χώρα του δεν ζητεί την επιστροφή όλων των αρχαιοτήτων της, παρά μόνον αυτών για τις οποίες υπάρχουν αποδείξεις ότι εκλάπησαν και αυτών που, ακόμη και αν δεν υπάρχει θέμα κλοπής, αντιπροσωπεύουν μια κεφαλαιώδη ιστορική αξία για τις χώρες προέλευσής τους.
Στο μεταξύ, ερευνητές που μελετούσαν στήλη του 29 π. Χ. που ανακαλύφθηκε στον ναό της Ισιδος, στο Φίλε της Αιγύπτου, ανακάλυψαν ότι αναγράφεται σε τρεις γλώσσες -ιερογλυφικά, ελληνικά και λατινικά- το όνομα του αυτοκράτορα Οκταβιανού Αύγουστου, χαραγμένο σε «καρτούς»-έμβλημα που κατά κανόνα προοριζόταν για Φαραώ της Αιγύπτου. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Οκταβιανός Αύγουστος δεν στέφθηκε ποτέ Φαραώ της Αιγύπτου. Ωστόσο, η καθηγήτρια Μαρτίνα Μίνας-Νέρπελ εκτιμά πως οι Αιγύπτιοι του φέρονταν σαν Φαραώ:
«Οι ιερείς είχαν ανάγκη να τον αντιμετωπίζουν σαν Φαραώ, αλλιώς η θεώρηση του κόσμου θα κατέρρεε», την εποχή που οι δυνάμεις του Οκταβιανού νικούσαν πρώτα τον Αντώνιο και την Κλεοπάτρα στο Ακτιο και ύστερα καταλάμβαναν την Αλεξάνδρεια, οδηγώντας την τελευταία της ελληνικής δυναστείας των Πτολεμαίων στην αυτοκτονία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου